!
!

Printen

De xerografie (droogdruk) is een voorbeeld van electrografie. Daartoe behoren enige in de laatste decennia ontwikkelde procédés die een plaats innemen tussen druk en vermenigvuldigingstechnieken. Het zijn industriële processen, gebruik makend van poedervormige pigmenten, die electromagnetisch of electrostatisch op het papier worden gebracht en daar door smelting hechten. De electrostatische druk heeft zich vooral in combinatie met zeefdruk sterk ontwikkeld.

Ontwikkelingen:

De kopieer/print-technieken maakten de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling door. Zo werden in snel tempo de analoge kopieermachines (het beeld wordt d.m.v. spiegels op de drum aangebracht) vervangen door digitale kopieermachines (het beeld wordt d.m.v. lasertechnieken op de druk gebracht). Deze nieuwe techniek is een zichtbare kwaliteitsverbetering, met name bij foto's.

Deze ontwikkeling heeft ingrijpende gevolgen voor de toepassingsmogelijkheden van kopieer/print-machines. Zowel zwart/wit- als kleurenkopieermachines zij nu direct gekoppeld worden aan PC-netwerken zodat de klant zijn eigen digitale bestanden (tekst, foto's, brochures) kan meebrengen, die vervolgens na bewerking geprint worden.

50% van alle kleine en middelgrote oplages worden al geprint in plaats van gedrukt. De verwachting is dat dit percentage de komende 5 jaar nog verder zal oplopen. Drukkerijen, in dit segment van de markt, die nog geen gebruik maken van deze technieken zullen over enkele jaren niet meer bestaan.

Toepassingen zowel in zwart/wit als in full-colour:

Naast de traditionele kopieën zijn nu ook gepersonaliseerde brieven/folders, kleine oplage boeken/tijdschriften, handleidingen, jaarverslagen

e.d. op een kwalitatief hoog niveau voor een relatief lage prijs te produceren.

 

 

bron: Grafische technieken - Fons van der Linden.