!
!
wp_20160416_15_16_38_pro_000

Tampondruk

Principe:

Tampondruk is een indirecte diepdrukmethode. In een vlakke plaat, het cliché, worden verdiepingen geetst. Deze verdiepingen worden met inkt gevuld. Een gladde elastische stempel van siliconenrubber (siliconen werken inktafstotend) neemt, door deze op het cliché te drukken, een deel van de inkt over. Daarna wordt de inkt door de tampon overgebracht op het te bedrukken object.

Welke materialen kunnen worden bedrukt?

Zeer veel. Slechts onder zeer speciale omstandigheden of bij toepassing van zeer extreme vormen of materialen is het niet mogelijk gebruik te maken van tampondruk.

Voordelen van tampondruk

Door de elasticiteit van siliconen kan de tampon zich aanpassen aan ieder te bedrukken object. Daardoor is het mogelijk om ongelijke vlakken te bedrukken. De keuze voor vorm en hardheid van de tampon is afhankelijk van de vorm, de grootte en de materiaalsoort van het te bedrukken object alsmede de vorm en grootte van het drukbeeld.

Inktlaag dikte

De uiteindelijke dikte van de over te dragen inktlaag is ongeveer 4 micron. De inktlaag dikte is afhankelijk van het type inkt, de viscositeit van de inkt, de etsdiepte van het cliché en met name de temperatuur.

Door de dunne inktlaag zijn de inkten niet volledig dekkend, vooral bij een zwarte ondergrond kan dit een beperking zijn t.o.v. bijvoorbeeld zeefdruk waar met extra dekkende verf gewerkt kan worden.

Toepassingen:

Machineonderdelen, relatiegeschenken, maar ook industrieële producten zoals medicamenten

 

bron: Grafische technieken - Fons van der Linden.